Les caramelles són cors que recorren tot el poble anunciant la Pasqua Florida, la primavera. Els cantaires van acompanyats d'instruments... amb el pas dels anys altres grups del nostre folklore popular també acompanyen les caramelles com són els trabucaires, grups de dansaires, balls de bastons o balls de cascavells. Després de cantar es recullen ous i botifarres i altres queviures, per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.
Font: https://bibliotecavirtual.diba.cat/cultura-popular/caramelles
Música: Joan Roure i Jané (1921-1990) Lletra: Joan Puig i Salarich (1931-1988)
Com podem treballar-la?
- El treball d'aquesta obra està més orientat des de l'Àrea del Medi Social i Cultural, ja que no disposem de cap àudio per fer-ne l'anàlisi i la proposta didàctica. Podem demanar a la mestra d'aquesta àrea que en faci el treball específic.
- Plantejar a l'aula si algú sap què són les caramelles i parlar-ne.
- Visualitzar el vídeo de les caramelles cantades l'any 2018 a Solsona: És una versió en directe de l'obra que sentireu al concert.
- Es pot plantejar als alumnes un petit repte- recerca: hauran de buscar informació sobre les caramelles per fer-ne una exposició oral a l'aula. Aquesta exposició es pot demanar en diferents formats: power point, mural, genially...Es pot plantejar a partir d'un seguit de preguntes que ells mateixos elaborin col·lectivament a partir dels seus interessos.
Objectius
- Conèixer la tradició de les caramelles.
- Fer una petita recerca sobre la cultura i el folklore tradicional català: les caramelles
- Ser capaç d'exposar oralment alguns aspectes d'aquesta tradició.
- Escoltar el vídeo de la caramella: Oh! Solsona, bella Solsona i comentar-ne alguns aspectes.